کود کلسیم بور:
کود کلسیم بور نوعی کود مایع با غلظت بالای کلسیم و بور است که به آسانی جذب گیاه شده و در درون گیاه انتقال مییابد. استفاده از دو عنصر کلسیم و بور در کود کلسیم بور موجب افزایش جذب و انتقال کلسیم به قسمتهایی از گیاه که نیاز به این عنصر را دارد میباشد.
حضور دو عنصر مهم کلسیم و بور در کنار یکدیگر در کود کلسیم-بور سبب ایجاد سلولهایی با افزایش ضخامت دیواره سلولی و در نتیجه استحکام بافتهای ریشه و هوایی گیاه شده و همچنین مقاومت گیاه را در برابر بیماریها افزایش میدهد و همچنین استفاده از این کود سبب افزایش گل دهی و تشکیل میوه در گیاه میشود.
در ابتدا لازم است نقش دو عنصر کلسیم و بور را به تفکیک در کود کلسیم-بور بیان کنیم.
نقش عنصر کلسیم در کود کلسیم بور:
کلسیم یک عنصر با قابلیت جذب پایین میباشد که جذب این عنصر از طریق مکش در ریشه و آوند چوبی انجام خواهد شد، پس بهتر است که مصرف این عنصر در زمانی صورت گیرد که بتواند از طریق ریشه باشد که این مورد در دو زمان، اواخر اسفند تا اوایل فروردین و همچنین در مرحله دوم در اواخر شهریور تا اوایل مهرماه میباشد که در این زمان فرصت برای جذب کلسیم از طریق ریشهها مقدور میباشد. البته در این زمان بهتر است که کلسیم همراه با آب آبیاری استفاده شود و در غیر از این مواقع میتوان از عنصر کلسیم به صورت محلول پاشی استفاده کرد. برای جذب بهتر عنصر کلسیم بهتر است اقدام به اعمال زیر نماییم.
- Ph خاک را کاهش دهیم تا جذب مختل نشود.
- در بهترین زمان مناسب از کود کلسیم استفاده شود.
- برای استفاده از کود کلسیم در اوایل و اواخر فصل بهتر است از روش آبیاری استفاده شود.
نقش عنصر بور در کود کلسیم بور:
بور موجود در کود کلسیم-بور یک ماده مغذی پر اهمیت برای رشد و نمو گیاهان میباشد. بور دومین عنصر بعد از روی میباشد که تقریباً در بیشتر مناطق کشور به دلیل خاکهای آهکی با Ph بالا و آبهای دارای بیکربنات، با کمبود آن مواجه هستیم. بور نقش کلیدی در تشکیل و حفظ دیواره سلول، عملکردهای غشاء بیولوژیک گرده افشانی دارد و همچنین برای ساختارهای تولید مثلی گیاه مهم و ضروری میباشد. عنصرکودی بور در فرآیند گل دهی و تشکیل میوه بسیار مهم و موثر میباشد. در باغات به دلیل کمبود بور دچار کاهش گلدهی و ریزش شدید گل و درنتیجه کاهش میوه دهی هستیم. کمبود بور به طور کلی منجر به تولید دانههای گرده توخالی، گرده و گل ضعیف و کاهش تعداد گل در هر گیاه میشود. حضور کلسیم و بور به همراه یکدیگر در کود کلسیم-بور سبب ایجاد سلولهای قویتر در گیاه شده و مقاومت گیاه در برابر بیماریها را افزایش میدهد. همچنین استفاده از کود کلسیم-بور سبب افزایش گل دهی و تشکیل میوه در گیاه میگردد.
مزایای استفاده از کود کلسیم بور:
- افزایش میزان گل دهی و کاهش ریزش گل و میوه
- بهبود اندازه، رنگ پذیری و افزایش قابلیت انبار داری
- افزایش مقاومت میوهها در برابر صدمات فیزیکی در هنگام برداشت
- تقویت ساختار دیواره سلولی و افزایش استحکام بافت میوه و کاهش ترک خوردگی و همچنین افزایش مقاومت میوه
- تحریک رشد بافت گیاهی
میزان مصرف کود کلسیم بور :
کود کلسیم بور در گیاهان زراعی و باغی به میزان 2 تا 3 لیتر در هکتار و در سبزی و صیفی 1 تا 2 لیتر در هکتار میباشد.
زمان مصرف کود کلسیم بور:
زمان مناسب مصرف کود کلسیم بور برای محصولات باغی از اوایل دوره رشد تا برداشت محصول و در محصولات زراعی پیش از گل دهی، تشکیل و رشد میوه است. درحالت کلی، محلول پاشی باید طی فصل رویش انجام گیرد.
کود کلسیم بور plant power:
کود کلسیم-بور توسط شرکتها و کشورهای متعددی تولید میشود که با توجه به شرکت سازنده آن کیفیت متفاوتی دارد. کود کلسیم بور plant power علاوه بر دو عنصر مهم کلسیم و بور دارای نیتروژن نیز میباشد که میتواند روی رشد رویشی و زایش گیاه بسیار موثر باشد و حتی قابلیت انبارداری میوه پس از برداشت را ارتقا می دهد.
نتیجه گیری:
کود کلسیم بور به دلیل داشتن دو عنصر مهم کلسیم و بور باعث افزایش ضخامت دیواره سلولی و ایجاد مقاومت در برابر آفات و بیماریها میشود و همچنین استفاده از کود کلسیم-بور سبب افزایش گل دهی و کاهش ریزش گل شده و بالطبع آن میزان میوه دهی را افزایش میدهد.